Novartis /Partner in health Newsletter JUNI 2015
visu1
Solidair tegen hartfalen!

Eén persoon op vijf wordt tijdens zijn leven getroffen door hartfalen. Om het grote publiek en de overheid te sensibiliseren voor dit fenomeen dat op de volksgezondheid weegt, werden onlangs een Belgisch charter en een Europees netwerk in het leven geroepen. Word er lid van!

Het hart is een grote spier die als een dubbele pomp fungeert. Het rechterdeel bevat zuurstofarm bloed dat, met elke hartslag, naar de longen wordt gestuurd. Zodra het gevuld is met zuurstof keert het bloed terug naar het linkerdeel van het hart waar het, met elke hartslag, uit de hartspier wordt gestuwd naar de verschillende organen en weefsels van het lichaam. Het gebeurt dat het hart om één of andere reden het bloed niet meer correct rondpompt. Er is dan sprake van hartfalen.

Een zeer veel voorkomend fenomeen …
Hartfalen is een chronisch evoluerend syndroom dat veroorzaakt kan worden door verschillende aandoeningen: hartziekte of hartafwijking, longziekte, hoge bloeddruk, enz. De belangrijkste symptomen zijn kortademigheid, abnormale vermoeidheid en gezwollen enkels. Paradoxaal genoeg is hartfalen weinig bekend bij het grote publiek hoewel het er vak vaak voorkomt. Hartfalen treft bijna 200.000 Belgen. Er worden elk jaar 15.000 nieuwe gevallen ontdekt. Dit betekent dat bijna 40 mensen per dag de diagnose krijgen! Op Europees niveau treft hartfalen niet minder dan 15 miljoen mensen. Het fenomeen is dus omvangrijk!

... met een zware impact!
Hartfalen heeft vaak dramatische gevolgen. Geschat wordt dat 19% van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen wegens hartfalen binnen zes maanden na opname overlijdt en dat 26% binnen 12 maanden overlijdt ... Hartfalen weegt niet alleen zwaar op de levenskwaliteit en op het leven zelf, maar leidt ook tot grote kosten voor de verschillende gezondheidszorgsystemen. In Europa is dit chronische syndroom bij de 65-plussers de belangrijkste oorzaak van hospitalisatie. Doordat ze niet voldoende worden opgevolgd en/of over hun ziekte worden geïnformeerd, wordt meer dan de helft van de patiënten die aan hartfalen lijden binnen een jaar na de eerste hospitalisatie opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. Op Europees niveau gaat het om miljarden euro per jaar ...

Het Belgische charter tegen hartfalen

Een vroegtijdige diagnose en een aangepaste behandeling zouden de menselijke, financiële en maatschappelijke impact van hartfalen kunnen verminderen. Daarom heeft België eind 2013 een charter aangenomen, geïntieerd door de Belgian Working Group on Heart Failure, de Belgische Cardiologische Liga en Domus Medica.
Er werden verschillende strategische gebiedenuitgestippeld:

  • het organiseren van campagnes voor informatieverstrekking over en vroegtijdige opsporing van hartfalen voor het grote publiek;
  • de informatieverstrekking en opleiding van de patiënt over zijn ziekte verbeteren;
  • de actoren uit de gezondheidszorg sensibiliseren voor en opleiden over de opvolging van hartfalen;
  • door internationale richtlijnen erkende laboratoriumonderzoeken terugbetalen;
  • zorgen voor een algemene en multidisciplinaire ondersteuning, opvolging en revalidatie van hartfalen.

Een Europees netwerk tegen hartfalen
Naast het Belgisch charter werd eveneens een Europees beleid tegen hartfalen in het leven geroepen. Dit netwerk bestaat momenteel uit Europarlementariërs, nationale parlementsleden, cardiologen, patiëntenverenigingen, enz. Drie leden (één cardioloog, één parlementslid en één Europarlementariër) vertegenwoordigen België. "Wij zijn bezig met het uitwerken van een "toolbox" voor Europese politici, om hen te helpen de situatie in hun respectieve land te beoordelen en hen te helpen na te gaan wat er gedaan kan worden om deze situatie te verbeteren", verklaart Suzanne Wait, codirecteur van Health Policy Partnership, dat aan de oorsprong ligt van het Europese netwerk tegen hartfalen. "Wij willen hartfalen een grotere zichtbaarheid geven en vooral concrete oplossingen voorstellen om de zorgverlening en de resultaten voor patiënten te verbeteren. Zo wensen wij dat elk land de nodige middelen vrijmaakt voor de opleiding en de erkenning van verpleegkundigen gespecialiseerd in hartfalen. Zij zouden een essentiële rol spelen in de opleiding, de opvolging en de begeleiding na een ziekenhuisopname en in het verstrekken van advies aan de patiënt.”
Wenst u lid te worden van het netwerk of meer informatie? Stuur dan een mail naar suzanne@hpolicy.com

 Solidair tegen hartfalen!
 Immunotherapie: toekomstige behandelingen van kanker
 "Samen zal onze stem beter worden gehoord."
 Een elektronische chip in uw geneesmiddel
 Een betere toegang tot nieuwe behandelingen?
 Tumoranalyses

 


© Copyright all right reserved Novartis 2015