Als u deze email niet kan lezen, klik hier
Novartis /Partner in health Newsletter MAART 2015
visu1
KLINISCHE PROEVEN: KAN BELGIË BLIJVEN CONCURREREN?
België is het Europese land met het hoogste aantal klinische studies per inwoner. Wereldwijd staat ons land op de tweede plaats, na de VS. Kan ons land zijn positie behouden?

In 2013 heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) goedkeuring gegeven voor het uitvoeren van 554 nieuwe klinische studies in België (1). Dit is ongeveer 9 % van alle klinische studies die in de hele EU worden uitgevoerd (2). Ons land dankt dit succes aan een reeks structurele, administratieve en wetenschappelijke voordelen.

De redenen voor het Belgische succes
"België beschikt over uitstekende medische structuren", aldus dr. Stefaan Vancayzeele, medisch directeur van Novartis Belgium. "Het land telt verschillende universitaire ziekenhuizen en gerenommeerde expertisecentra waar zeer bekwaam medisch en wetenschappelijk personeel werkt. Bovendien verwerken het FAGG
(Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en de ethische commissies de aanvragen voor klinische studies relatief snel."
Toch even nuanceren: het wettelijk kader voorziet een verwerking van een aanvraag in 28 dagen voor klinische studies en zelfs in 14 dagen voor fase 1-studies, maar in de praktijk moet soms langer worden gewacht op een antwoord van het FAGG.

 Lees het volledige dossier
 sep
visu2
PatiËnten (op)leiden
EUPATI (European patients Academy on Therapeutic Innovation) is een nieuwe organisatie die ernaar streeft patiënten volledige, objectieve en wetenschappelijk betrouwbare informatie te geven over farmaceutisch onderzoek en ontwikkeling (O&O). Een gesprek met prof. Jean-Jacques Cassiman, lid van de Advisory Board van EUPATI.

Is het echt nuttig om patiënten meer te betrekken bij O&O?
Jean-Jacques Cassiman: "Natuurlijk wel! Het standpunt van de patiënten biedt altijd een meerwaarde. Wanneer ze naar hun mening over een ziekte of behandeling worden gevraagd, zijn we vaak verrast door hun bijdrage. Zo halen ze bijvoorbeeld aan dat ze zich door hun ziekte moeilijk kunnen verplaatsen. Voor het farmaceutisch bedrijf is dat misschien niet erg belangrijk, maar wel voor de patiënten, omdat dit rechtstreeks invloed heeft op hun levenskwaliteit!"



Worden patiëntenverenigingen in België voldoende betrokken bij O&O?

JJC: “Neen. In de meeste gevallen worden de patiëntenorganisaties zelfs helemaal niet betrokken. Hier zien we een groot verschil tussen België en Europa. In het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zitten patiëntenvertegenwoordigers samen aan tafel met de vertegenwoordigers van de farmaceutische sector. In België verschilt dit sterk naargelang de firma: sommige doen een beroep op patiëntenverenigingen, andere helemaal niet. Diezelfde patiëntenverenigingen zijn echter belangrijke organen om de patiënten die er lid van zijn te informeren of om er eventueel op zoek te gaan naar kandidaten voor klinische studies.”


 Lees het volledige dossier
 sep
visu3
Singapore, een wereldwijd farmaceutisch platform
In tien jaar tijd is Singapore een waar paradijs geworden voor medische laboratoria en bedrijven. Hoe is deze kleine republiek in Zuidoost-Azië met 5,4 miljoen inwoners hierin geslaagd en kan het een voorbeeld zijn voor België?

Een reeks gebouwen met luchtbruggen in een tropische tuin, zo ziet Biopolis, de wetenschapswijk van Singapore eruit. 10 jaar geleden bestond die zelfs nog niet! Vandaag zijn in deze stad in de stad farmaceutische laboratoria en onderzoekscentra uit de hele wereld gevestigd. Maar Singapore onderscheidt zich niet alleen op het vlak van Onderzoek & Ontwikkeling (O&O). De stadstaat heeft verschillende farmareuzen overtuigd om er fabrieken te vestigen, met name in het Tuas Biomedical Park, een site van 200 ha op een half uur van Biopolis, waar de reuzen uit de sector de laatste jaren niet minder dan 3 miljard dollar hebben geïnvesteerd.

 Lees het volledige dossier
WELKOM!
Uw nieuw nieuwsmagazine
Wij zijn verheugd u te laten kennismaken met onze nieuwe nieuwsbrief. Hij is bedoeld om u te informeren over de uitdagingen in de gezondheidszorg en om de denkpistes voor morgen te verkennen.

Een digitaal magazine ontwikkeld voor u en met de ambitie om alle onderwerpen aan te snijden die u aanbelangen.
DEBAT
"Off-label” geneesmiddelen
visu01
Het zogenaamde “off-label” voorschrijven van geneesmiddelen, d.w.z. voor indicaties waarvoor ze niet zijn goedgekeurd, wordt regelmatig besproken. Momenteel is “off-label” gebruik in België alleen toegelaten omwille van de volksgezondheid of in zeer specifieke individuele gevallen en onder strikte voorwaarden. Er gaan echter stemmen op om het “off-label” gebruik van geneesmiddelen op grotere schaal toe te laten om budgettaire redenen. Toch mag, zoals Jurgen Figys, advocaat en master in de biomedische wetenschappen, ons herinnert in een artikel dat eind januari is verschenen in de Artsenkrant, in dit debat niet worden voorbijgegaan aan de mogelijke impact op de gezondheid van de patiënt en het juridische kader dat werd gecreëerd om de veiligheid van de patiënt maximaal te waarborgen.
KLINISCHE PROEVEN
Meer klinische proeven in Brussel!
 visu02
ClinicoBru is een platform dat het aantal en de kwaliteit van de klinische proeven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil verhogen. Het Erasmusziekenhuis, de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc en het UZ Brussel hebben immers beslist om hun krachten te bundelen zodat hun patiënten gemakkelijker toegang krijgen tot klinische proeven en hun artsen en onderzoekers meer onderzoek kunnen verrichten en beter de geschikte kandidaten kunnen vinden. Een interessant initiatief dat verdient om te worden uitgebreid naar andere ziekenhuizen ... en de andere gewesten!
TECHNOLOGIE
Slimme lenzen
visu01
Alcon, de afdeling van Novartis die gespecialiseerd is in oogproducten, gaat samen met Google X werken aan de ontwikkeling van "slimme" contactlenzen voor diabetes patiënten. De ingebouwde elektrochemische sensoren kunnen  het glucosepeil van een diabetespatiënt meten. Dat is echter nog maar het begin! De lenzen moeten ook verziendheid verbeteren. "Onze droom? Met de laatste ontwikkelingen op het vlak van elektronische miniaturisatie de levenskwaliteit van miljoenen mensen verbeteren", aldus Sergey Brin, medeoprichter van Google.

© Copyright all right reserved Novartis 2015 - Privacy policy - Contact : vincent.vanwijnsberghe@novartis.com


Als u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, klik dan klik hier