Als u deze email niet kan lezen, klik hier
Version Française

Novartis /Partner in health Newsletter JUNI 2015
visu1
Solidair tegen hartfalen!
Eén persoon op vijf wordt tijdens zijn leven getroffen door hartfalen. Om het grote publiek en de overheid te sensibiliseren voor dit fenomeen dat op de volksgezondheid weegt, werden onlangs een Belgisch charter en een Europees netwerk in het leven geroepen. Word er lid van!

Het hart is een grote spier die als een dubbele pomp fungeert. Het rechterdeel bevat zuurstofarm bloed dat, met elke hartslag, naar de longen wordt gestuurd. Zodra het gevuld is met zuurstof keert het bloed terug naar het linkerdeel van het hart waar het, met elke hartslag, uit de hartspier wordt gestuwd naar de verschillende organen en weefsels van het lichaam. Het gebeurt dat het hart om één of andere reden het bloed niet meer correct rondpompt. Er is dan sprake van hartfalen.

 Lees het volledige dossier
 sep
visu2
Immunotherapie: toekomstige behandelingen van kanker
Bij oncologische immunotherapie of kankerimmunotherapie wordt kanker bestreden door gebruik te maken van het eigen immuunsysteem van de patiënt. Er lopen verschillende onderzoeksprogramma's en klinische tests.

Kankercellen zijn gemuteerde cellen die zich op chaotische wijze reproduceren zonder dat ons immuunsysteem, dat ons moet beschermen tegen indringers, er iets tegen kan doen. En als we dat immuunsysteem nu eens een boost gaven? En als we het organisme nu eens nieuwe wapens gaven om zich uitsluitend tegen kanker te verdedigen? Dat is het principe van de kankerimmuuntherapie: de patiënt nieuwe immuuncellen geven die de kankercellen herkennen en vernietigen.

 Lees het volledige dossier
 sep
visu2
"Samen zal onze stem beter worden gehoord."
De regering-Michel lijkt de rol van de patiëntenverenigingen bij het besluitvormingsproces over de terugbetaling van de gezondheidszorg te willen vergroten. Hoe zit dit precies? De visie van Ulrike Pypops, adjunct-directeur van de Mucovereniging en lid van de Raad van bestuur van het Vlaams Patiëntenplatform (VPP).

Waarom willen de patiëntenverenigingen meer betrokken worden bij de processen in verband met de terugbetaling van geneesmiddelen?

"Op dit moment is de besluitvorming inzake terugbetalingen niet transparant genoeg. Wanneer een farmaceutisch bedrijf een aanvraag indient of wanneer de sociale zekerheid een terugbetaling wil wijzigen of zelfs schrappen, dan worden patiëntenverenigingen vaak niet op de hoogte gebracht en wordt zelden hun advies gevraagd...

 Lees het volledige dossier
TECHNOLOGIEËN
Een elektronische chip in uw geneesmiddel
visu01
Het is geen sciencefiction meer! De volgende jaren zullen elektronische microchips in geneesmiddelen een belangrijke rol spelen bij de behandeling en controle van verschillende ziekten. Novartis is hiervan overtuigd en werkt samen met de onderneming Proteus Digital Health om een pil te ontwikkelen die een microchip bevat. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om na te gaan of de patiënt de behandeling goed volgt, of om hem, via een Smartphone, te laten weten dat hij naar het ziekenhuis of naar zijn dokter moet. Een technologie dus die de opvolging van de patiënt sterk zal verbeteren!

VERENIGD KONINKRIJK
Een betere toegang tot nieuwe behandelingen?
 visu02
De Britse regering heeft in maart van dit jaar een uitgebreide studie opgestart om manieren in kaart te brengen en toe te passen om de toegang van patiënten tot innovatieve behandelmethoden en nieuwe medische technologieën te versnellen (gezondheidsapplicaties, therapeutische toestellen, enz.). Momenteel liggen er bijvoorbeeld ongeveer tien jaar en bijna één miljard Britse pond tussen de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel in het laboratorium en het op de markt brengen ervan ... De Britse regering wil die termijn, de hindernissen en de eraan verbonden kosten verminderen en tegelijk toch de veiligheid van de nieuwe behandelingen waarborgen.
KLINISCHE PROEVEN
Tumoranalyses
visu01
Wanneer in Singapore een patiënt met een bepaald type kanker in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt zijn tumor systematisch geanalyseerd. In een eerste fase helpt een grondige kennis van de genetische mutaties die tot zijn ziekte hebben bijgedragen de artsen om een individuele therapeutische strategie (gerichte therapie) te bepalen. In een tweede fase vereenvoudigen dergelijke analyses de vroegtijdige opsporing en de eventuele werving van patiënten met biomarkers en/of specifieke genetische mutaties, die zouden kunnen deelnemen aan een klinische proef in het kader van hun antikankerbehandeling.


© Copyright all right reserved Novartis 2015 - Privacy policy - Contact : vincent.vanwijnsberghe@novartis.com


Als u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, klik dan klik hier